De reis naar Mars

do 1 juni 2017 - 19:30 tot 22:30

De reis naar Mars

Science Café Wageningen:
Donderdag 1 juni
19.45: Live muziek:
20.15: Sprekers: Arno Wielders , Agata Kołodziejczyk en Wieger Wamelink
Gratis entree 

De sterren aan de hemel hebben ons altijd al bezig gehouden, maar geen enkele heeft zo tot onze verbeelding gesproken als de ‘dwalende ster’ die we Mars noemen. Zijn rode kleur – afkomstig van geoxideerd ijzer – inspireerde de Babyloniërs al om hem Nergal te noemen, naar hun god van vuur en vernietiging. Nu weten we echter dat er, in plaats vuur, water aanwezig is op Mars. Dit, samen met de “milde” temperatuur en vergelijkbare zwaartekracht, maakt de planeet voor mensen de meest herbergzame planeet in ons zonnestelsel, na de Aarde. Niettemin ligt Mars gemiddeld 140 miljoen kilometer van Aarde vandaan, wat de reis van ongeveer zes maanden extreem uitdagend maakt van een zowel technologisch, als maatschappelijk oogpunt. We zijn daarom erg blij dat we Arno Wielders van Mars One, Agata Kołodziejczyk van ESA, en Wieger Wamelink van Wageningen University & Research kunnen verwelkomen in ons volgende Science café. Zij zullen spreken over de intrigerende vragen rondom het reizen naar, en het wonen op de planeet van vuur en vernietiging.

Arno Wielders is de mede-oprichter en Chief Technical Officer van Mars One. Mars One heeft als doel om binnen de komende vijftien jaar een permanente menselijke nederzetting te stichten op Mars.

Agata Kołodziejczyk heeft een PhD in neurowetenschappen van de Universiteit van Stockholm en is op het moment onderzoeker binnen het Advanced Concepts Team van ESTEC.

Wieger Wamelink is een onderzoeker bij Wageningen Environmental Research (Alterra), waar zijn onderzoel gefocust is op de mogelijkheid om voedselgewassel op Mars te verbouwen, door gebruik twe maken van bodemsimulanten. Tevens maakt hij deel uit van de adviesraad van Mars One.