Hoe Telescopen ons helpen ons Universum te ontdekken

do 26 oktober 2017 - 19:45 tot 23:00

Hoe Telescopen ons helpen ons Universum te ontdekken

Science Café Wageningen:
Donderdag 26 oktober
19.45: Live muziek: Troubagroove
20.15: Spreker: Matthew Kenworthy & Joeri van Leeuwen
Gratis entree

De uitvinding van de telescoop dateert terug tot het begin van de zeventiende eeuw, hier in Nederland! Deze technologie voor het visualiseren van objecten op astronomische afstanden verspreidde zich snel door Europa. Vooraanstaande wetenschappers zoals Galileo Galilei, Johannes Kepler en Chrisitiaan Huygens gebruikten telescopen toen al in astronomie, waarmee ze baanbrekende ontdekkingen deden over ons zonnestelsel. In vier eeuwen hebben deze vroege telescopen een lange weg afgelegd. Vandaag de dag beslaan ze het gehele elektromagnetische spectrum en wordt vrijwel elke uithoek van onze kosmos bekeken door enorme telescopen op bergtoppen, als grote reeksen antennes, en zelfs in een baan om de Aarde. De impact die telescopen, en astronomie in zijn geheel hebben gehad op onze maatschappij is immens, onder andere door het trotseren van lang gekoesterde ideologische overtuigingen. In dit prikkelende Science Café zullen Matthew Kenworthy van de Sterrewacht Leiden en Joeri van Leeuwen van ASTRON ons laten kennis maken met deze intrigerende tak van de wetenschap.

Matthew Kenworthy is universitair hoofddocent bij de Sterrewacht Leiden. Zijn onderzoek richt zich op de zoektocht naar exoplaneten en de technieken die ons kunnen helpen om ze te vinden.

Joeri van Leeuwen is onderzoeker bij ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, evenals hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft gewerkt aan de bouw van enkele van de meest gevoelige radiotelescopen ter wereld, om zo radio pulsars en neutronensterren beter te begrijpen.