Organ on a chip

do 14 september 2017 - 19:30 tot 22:30

Orgaan op een chip

Science Café Wageningen:
Donderdag 14 september
19.45: Live muziek: 2MusE
20.15: Spreker: prof. Albert van den Berg
Gratis entree

Het ontwikkelen van nieuwe medicijnen is een kostbare en langdurig gelegenheid. Maar wat als dit sterk bekort kan worden, en ook goedkoop kan worden uitgevoerd, waardoor medicijnen veel sneller beschikbaar komen? Dat klinkt als toekomstmuziek maar kon wel eens dichter bij zijn dan we denken.

Er wordt op het moment veel energie gestopt in zogenaamde orgaan-op-een-chip technologie. Middels deze apparaatjes die bestaan uit hele kleine kamertjes gevuld met menselijke cellen uit specifieke organen, en kleine kanaaltjes die deze kamers verbinden, kan de normale orgaanfysiologie worden nagebootst, zelfs met meerdere organen op een chip. Het is duidelijk dat deze manier van medicijnontwikkeling ieders leven drastisch kan veranderen, maar hoe ver is de wetenschap, en wat mogen we verwachten?

Met grote trots kondigen we aan dat we prof. Albert van den Berg (2009 Spinoza prijs winnaar) bereid hebben gevonden om over zijn grote specialiteit te vertellen. Hij zal het hebben over de technische ontwikkelingen die al plaats hebben gevonden, ons een blik in de toekomst gunnen, en uiteraard ook de discussie met het Wageningse publiek aangaan.