Kwantum Computers op weg naar een nieuw computer tijdperk?!

do 27 februari 2014 - 19:45 tot 22:30

Computers zijn in de afgelopen decennia steeds sneller geworden. Echter, met de mogelijkheden van onze tweecijferige technologie beginnen ze hun grenzen te bereiken, en daarmee komt aan Moore's beroemde voorspelling over de verdubbeling van computer snelheden om de achttien maanden een eind. Maar wat als we de beperkingen in het  binaire stelsel van alleen nullen en enen kunnen overwinnen?  Wat als computer ingenieurs de bevindingen van de kwantumfysica gebruiken waarbij de 0 op het zelfde moment een 1 kan zijn en omgekeerd of dat er een aantal cijfers tussenin zitten?

Het idee voor een dergelijke vooruitzicht werd het eerst naar voren gebracht in 1981 door de beroemde wetenschapper Richard Feynman. In die tijd, en vele decennia daarna, werd de gedachte als sciencefictionachtig ervaren. Echter binnen de wetenschap komen de vooruitzichten voor het creëren van een super computer steeds dichterbij. Onlangs ontdekte, wetenschappers van de TU Delft , het Majorana-deeltje, een deeltje dat uit zijn eigen antimaterie bestaat. Dankzij deze en andere ontdekkingen lijkt het vooruitzicht van de toepassing van kwantumwetenschap in de computer steeds dichterbij te komen.

Onze gast: Ronald Hanson, hoogleraar aan de TU Delft is één van de meest vooraanstaande Nederlandse wetenschappers als het gaat om de ontwikkeling van een super computer. De Universiteit van Delft speelt een leidende rol in deze spannende tak  van wetenschap, en Hanson is één van de belangrijkste spelers. Hij is betrokken bij een recentelijke door de overheid en het bedrijfsleven gesubsidieerd miljoenen project, om binnen 5 jaar, een super computer te bouwen. Mocht dit een succes worden dan zijn de mogelijke implicaties nauwelijks te overzien. Een super computer waarbij de exponentiële groei van de berekeningssnelheid op  bijna elke tak van wetenschap van toepassing is, met een enorme impact op de samenleving zoals wij die nu kennen.

De Live muziek om 19.45 van het Troubagroove Trio.