Sciencecafé, Bouwen met de natuur

do 19 december 2013 - 19:45

Bouwen met natuur

Voor dichtbevolkte kustgebieden wereldwijd is het stijgende zeeniveau een groeiende bedreiging. Maar hoe kunnen ze zich het beste verweren tegen het wassende water? De vertrouwde Nederlandse strategie, dijken bouwen, heeft immers onvoorziene en onwenselijke gevolgen gehad. Behalve dat ecologische systemen erdoor verstoord raakten, is ook het grondpeil fors gedaald, waardoor we nog kwetsbaarder zijn voor extreme gebeurtenissen.

Een slimmere manier om jezelf te beschermen tegen de natuur, is bouwen mét de natuur. Althans volgens sommige Nederlandse wetenschappers en ingenieurs. In plaats van dijken, bouwen ze ‘zandmotoren’: kunstmatige zandbanken die een natuurlijke aanvulling vormen op het kustgebied. Een nieuwe manier om land te beschermen tegen water, en tegelijkertijd waardevolle natuur te creëren. Kunnen verstedelijkte rivierdelta’s wereldwijd beschermd worden met door mensenhanden gemaakte natuur?

De sprekers bij dit Science Café zijn:

Stefan Aarninkhof, programma-manager bij Boskalis en het brein achter de Delfland Zandmotor aan de Nederlandse Noordzeekust. Delfland is een van de eerste grootschalige zandmotoren die ontworpen is om door wind en stroming zijn definitieve vorm te krijgen.

Jakob Wallinga, hoogleraar Soil Geography and Landscape op Wageningen University. Wallinga is kritisch over de manier waarop de mensheid de aarde letterlijk heeft vormgegeven. Hij vindt dat we natuurlijke processen moeten gebruíken, in plaats van tegenwerken.

Science Café begint om 19.45 uur met live muziek, gevolgd door de  presentaties van de sprekers om 20.15 uur. De entree is gratis, maar een kleine donatie is welkom. De presentatie is in handen van Jelle de Gruyter.