David Bowie door Spiders from Mars

David Bowie door Spiders from Mars

De band Spiders from Mars is een gelegenheidsformatie die rond de jaarwisseling tot stand kwam nadat zanger Hans Altena zich met de moed van de wanhoop in zijn eentje had opgegeven om David Bowie te gaan brengen op het podium van Woetstok 2016, iets waar veel gewicht op kwam toen Bowie vervolgens tragisch overleed. Hans nam contact op met zijn oude maat Han Brookman, de drummer waarmee hij in de vroegere, Wageningse, Nederlandstalige formatie Dirty Mind Bluesband speelde, deze haalde William Schuhmacher erbij, zijn bassist van de alweer voornamelijk Wageningse formatie Sinner’s Prayer, die nog steeds flink aan de weg timmert. Ondertussen had Hans op zijn school, het Wageningse Pantarijn, ook de jonge collega en klassiek geschoolde keyboardspeler Jeroen Ten Caat gevraagd, die ze goed konden gebruiken voor het karakteristieke synthesizer geluid van Bowie. Voor de benodigde power vond Han ook gitarist Jiri Benda geboren in Wageningen, en voormalige zanger en leadspeler van de bluesband Wilson Road waar zonen van Bertus Blankesteijn uit Sinner’s Prayer in speelden, en zo was dat cirkeltje rond.
Maar was dit genoeg voor de volle sound van Bowie? Op de eerste Blueszondag van het jaar in Loburg klampten Han en Hans gitarist Wil König aan, die ze graag hoorden spelen in het vermaarde Wheel on Fire, alweer uit de Wageningse blues scene, en die kwam op de eerste oefensessie aanzetten met de bekende zanger van die band, die hem had gereden en even kwam kijken, met als gevolg dat op verzoek van Hans Rienk Bouma de hoognodige achtergrondzang ging verzorgen.

Blues en klassiek, was dat nu de  ingang tot Bowie? Wel, David Bowie had altijd gitaristen met een vet en vaak aan de blues ontleend geluid, en zijn composities zijn niet makkelijk te spelen. Maar het hele idee komt toch voornamelijk van Hans Altena die naast zijn bekende voorliefde voor Bob Dylan altijd helemaal idolaat is geweest van Bowie, zo zelfs dat toen hij nog haar had, hij dit oranje verfde in 1975, wat waarschijnlijk niet weinig bijdroeg aan zijn vroege kaalheid. Maar Han en William, liefhebbers van het stevige werk, deelden zijn enthousiasme voor bijvoorbeeld de spetterende nummers Station to Station,Ziggy Stardust en Heroes, terwijl Wil het bluesy Jean Genie aandroeg. En tot ieders verbazing raakte ook de rest, die bijvoorbeeld de hits uit de tachtiger jaren kende en het eerst gewoon een leuke uitdaging vond, tijdens het oefenen gebiologeerd door het ‘vreemde en heftige’ oeuvre van de vroege Bowie, waarop de Spiders from Mars zich concentreren, want Woetstok, dat is vooral de creatief gekke zeventiger jaren nietwaar?

Bowie is ook theater, make up, arty uitdossing, op dat gebied was hij niet te imiteren ondanks de vele navolgers, die vaak eerder grappig dan heavy waren zoals hij. De Spiders from Mars zullen meer nadruk leggen op een emotioneel weird optreden, toch zal er wel degelijk een show worden neergezet met een verhaal, kleding en al. The Thin White Duke, opgemaakt en wel, zal als Alien dansend op trein geluiden binnenkomend, op zoek gaan naar wat de mensen liefde noemen in de Golden Years, zoals hij heeft gehoord van Major Tom, de Space Oddity, daarbij bijgestaan door The Three Indians op drum, bas en gitaar, Alladin Sane, ook op gitaar en The Mad Wizzard op keyboard, terwijl The Mystery Man her en der zal opduiken: What is he doing out there??? Is hij Major Tom? 

  • Hans Altena: zang
  • Jiri Benda : gitaar
  • Wil König: gitaar
  • William Schuhmacher: bas
  • Han Brookman: drums
  • Jeroen Ten Caat: toetsen
  • Rienk Bouma: achtergrond zang
Scroll to top