The Staple Singers door Meinou en Folkcorn

The Staple Singers door Meinou en Folkcorn

Meinou en Folkcorn  zijn: Meinou Kopinga (zang), Anneker Rot (zang),  Marja van der Zee (zang), Laurens van der Zee( basgitaar en zang) & Jitze Kopinga (elektrische gitaar en zang)

Folkcorn (MarjaAnnekeLaurens en Jitze) is een reeds lang bestaande (> 42 jaar) folkmuziekgroep in Wageningen die gespecialiseerd is in Nederlandse ‘roots’ muziek (historische folkmuziek). Meinou (dochter van Marja en Jitze) beleefde haar debuutoptreden als solozangeres op Woetstok 2014 waar ze repertoire van Melanie ten gehore bracht. De formatie (Meinou en Folkcorn) is een speciaal op Woetstok 2016 gericht initiatief. 

Meinou is geboren en getogen Wageninger. De leden van Folkcorn zijn allen reeds lange tijd ‘Wageninger’. Alle vier vanaf de periode 1960-1980. De binding met Wageningen heeft deels te maken met het dagelijkse werk (Meinou is lerares op Pantarijn, Anneke is dirigent van een aantal koren en werkte op Pieter Pauw en nu in Ruma Kita als activiteitenbegeleidster, Jitze (tot aan zijn pensioen) als onderzoeker bij Wageningen UR en alleen Laurens werkte (eveneens tot aan zijn pensioen) vanuit Wageningen bij het UNESCO kantoor in Amsterdam. Deels zijn de bindingen ook ‘cultureel’. Met name Laurens is al jaren actief in een aantal werkgroepen. Zo is hij bestuurslid van Wageningen Monumentaal en schrijver van de website Beelden van Wageningen en was tot voor kort de (eerste) Wageningse stadsdichter. 

We hebben gekozen voor de Staple Singers. Deze groep was in de jaren ’60 en ’70 en zelfs tot in deze eeuw een van de toonaangevende gospel- en soulgroepen in de US (vele malen op de hitlijst) en was daar ook een van de iconen van de Civil Rights Movement o.l.v. Martin Luther King. De groep is in Nederland eigenlijk nauwelijks bekend geworden. Onterecht en jammer, vinden wij. En er zijn maar weinig groepen die oog en oor hebben voor de ‘sound’ en -ingehouden- swing van de Staple Singers. We zijn er in ieder geval door geïnspireerd en zien in het spelen van hun repertoire niet alleen een leuke uitdaging maar ook een verrijking van de ‘bluescultuur’ in Wageningen die zich nog steeds ontwikkelt. Overigens speelden we ook al op het 1e Woetstok festival met een repertoire van de eveneens minder bekende / miskende groep The Incredible Stringband.    

In principe het kenmerkende Staple Singers geluid: een bescheiden instrumentatie (basgitaar en elektrische gitaar -met het zeer kenmerkende ’tremolo’ geluidje van Pops Staples-) met daarbij -vooral- veel meerstemmig zangwerk (lead vocal plus koortjes). 

  • Meinou Kopinga : zang
  • Anneker Rot : zang
  • Marja van der Zee : zang
  • Laurens van der Zee : basgitaar en zang
  • Jitze Kopinga : elektrische gitaar en zang
Scroll to top